2 Kasım 2018 Cuma

Prof. Dr. Anıl Çeçen "CUMHURİYETİ DEMOKRASİ İLE TAMAMLAMAK" Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN-Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı & CUMHURİYETÇİ DEMOKRATLAR (Cumhuriyetçi Demokrat Parti Kuruluş Hareketi Müteşebbisleri)

YAZILARI "OKUYAMIYORSANIZ" LÜTFEN ÜZERLERİNE TIK'LAYINIZ 

















BİR YORUM; KATKI VE ANALİZ:

dilipak (Abdurrahman DİLİPAK)
1 Kasım Per 17:41 (20 saat önce)
Alıcı: ben

Slm,
Gönderiniz için teşekkür ederim.
Bunları bana Word ya da PDF olarak gönderebilir misiniz?
Sanırım kavramsal anlamda Akşin ve Kili’nin açıklamalarında sorunlar var.
Mesela “Cumhuriyet”, “Çoğunlukçuluk” demektir. Cumhur Çoğunluk demektir. Burada çoğunluk Halk çoğunluğunu temsil eden “Ulus”a gönderme vardır. D”emos Kratos” Halk iktidarı derken, burada çoğunluk değil, çoğulculuk sözkonusudur.
“Demokratik Cumhuriyet” de ise, teorik olarak ve felsefi anlamda, “çoğunluğun dominant / ana belirleyici unsur olmakla birlikte, halkın diğer kesimlerinin hak ve hukuklarını koruyan, katılımcı, çoğulcu ve şeffaf, insan haklarına dayalı, hukukun üstünlüğünü esas alan bir düzen” öngörülür. Buradaki esas unsur “Farklıklara rağmen, adalet üzere, barış içinde bir arada yaşama iradesi”dir.
Maalesef, memleketin en “aydın” isimleri bile, konuyu etimolojik ve ansiklopedik düzeyde bile tartışamıyoruz. Asıl sorun da burada.
Örnekler de, sağlıklı değil, kurgulanmış komplolar üzerinden yapılan tanımlar çok da gerçekçi değildir.
Tek bir Cumhuriyet, tek bir Demokrasi, tek bir Liberal düşünce tipi yoktur. Etikette ne yazdığı değil, teori, pratik ve neticede ne olduğuna bakmak gerek. İşin etik ve estetik yanı ve değişen şartlara uyum performansı ve kendini yenileme dinamikleri açısından oportünizme kaymayan bir pragmatik yanının da olması gerek.
Tarikatlerin ne olduğu konusunda da ön yargılı bir bakış var. Pratik gerçekler yanında, tarihi arka planı da görmek gerek. Mesela batıda Tarikatler çok daha etkili ve belirleyicidir. Masonluk da sonuçta kendi içindeki fraksiyonlarla tarikate benzer. Cizvitler, angilikanlar, protestanlar, tapınakçılar, evengalikler, onlarca tarikat sayabiliriz. Mormonlar vs
Gördüğüm kadarı ile bu arkadaşlar, Fransadaki Laisizmi, Almanyadaki Sekülarismus’u da çok iyi incelememişler.
Selamlar
Dilipak

***
Anıl Çeçen-Cumhuriyeti Demokrasi İle Tamamlamak-Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN-Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı & Sina Akşin-Demokrasi mi Cumhuriyet mi-Prof. Dr. Sina AKŞİN-Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi & Suna Kili-Cumhuriyet ve Demokrasi-Prof. Dr. Suna KİLİ-Boğaziçi Üniversitesi-cumhuriyetçi demokratlar hareketi-cumhuriyetçi demokrat parti kuruluş hareketi-yeni oluşum-yeni parti-ulusal haber gazetesi-ulusal ajans,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder