7 Eylül 2017 Perşembe

Bu Dönem: “Okul Alışverişlerinizde” Bütün Dönemlerde ise “Bu Vicdansız, Kontrolsüz, Kokuşmuş ve Yozlaşmış (Serbest) Piyasada” Çok Dikkatli Olun

BU DÖNEM: “OKUL ALIŞVERİŞLERİNİZDE”
BÜTÜN DÖNEMLERDE İSE “BU VİCDANSIZ, KONTROLSÜZ VE KOKUŞMUŞ (SERBEST) PİYASADA” ÇOK DİKKATLİ OLUN
Okulların açılma tarihi yaklaşırken, velilerin zorunlu kırtasiye malzemesi ve özellikle okullar için gerekli giysi alışverişi hız kazandı. Günümüzde yeterince denetlenmeyen “sözde serbest piyasa” maskaralığı altında her türlü rezillik, fırsatçılık, sahtecilik, başıbozukluk ve insanlık düşmanlığının alenen yaşandığı bir ortamda bilhassa kanserojen maddelerden uzak durmak için velilerin bazı noktalara çok dikkat etmesi gerekiyor.
KÖTÜLÜK BİR ADIM ÖNÜMÜZDE!..
HER KÖŞEYE-BUCAĞA, HAİN TUZAKLAR KURUYORLAR!..
Alınan haber ve bazı duyumlara göre: Okul alışverişi konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı rutin denetimler gerçekleştirirken, meslek ve tüketici örgütleri de piyasadan gelen bilgiler doğrultusunda tüketicileri uyardığı görülüyor. Ancak, her hali kârda bizzat alım yapan ihtiyaç sahibi Tüketicilerin, kırtasiye ve giysi alırken, bazı ürünlerde tehlike yaratabilecek şu noktalara dikkat etmesi gerekiyor:
Okul çantaları: Azo renklendiriciler kullanılıyor. Bu değersiz ve kalitesiz kimyasal maddeler kanserojen, çeşitli hastalık ve alerji yapıcı etkilere sahip. Ayrıca, çocuklar için çok kritik bir önemi haiz beslenme çantalarında da kanserojen etkiye sahip fitalatlar da kullanılıyor.
Önlük, çorap, pantolon: Azo boyar maddeler, kadmiyum ve nikel gibi ağır metaller, organo stanik bileşikler görülebiliyor. Ağır metaller böbrek, karaciğer ve eklemlerde birikiyor. Böbrek fonksiyonlarının bozulmasına, mide ve karaciğer zedelenmesine, kemik erimesine, hipertansiyona, mide bulantısına, kusma ve ishale neden oluyor. Kadmiyum, ayrıca, bel ve kas ağrılarına, kemik yumuşaması ve zedelenmesine, kemik kırıklarına, kilo kaybı ve görme bozukluğuna neden oluyor. Akciğer ve prostat kanserlerinin oluşumunda da etkisi kesin olarak kanıtlandı. Nikel ise deride kaşıntı, tahriş, egzema, alerji ile boğaz ve akciğer kanserlerine neden oluyor.
Su bazlı ürünler: Kokulu silgi, kokulu kâğıt, Oyun hamuru, boya kalemi, keçeli kalem gibi uçucu madde içerebilen ürünlerde mutlaka ve özenle ‘solvent içermez’ ibaresi olanı tercih edilmeli. Aksi taktirde kalitesiz, ucuz ve taklit ürünlere kesinlikle itibar edilmemeli.
Çocuk iç çamaşırı: Giysi ve iç çamaşırlarda, bağışıklık ve üreme sistemini olumsuz etkileyen alev geciktiriciler kullanılıyor.
Ayakkabı: Kanserojen etkiye sahip azo renklendiricilere rastlanıyor.
Kalem, silgi, boya vb: Kanserojen etkiye sahip azo renklendiriciler kullanılıyor. Yapıştırıcılardaki solvent de uçucu bir madde olarak zararlı etkiye sahip.
Oyuncak standardı: Oyuncakların üzerindeki EN 71 standardı, hem oyuncaklarda, hem boya kalemlerinde güvenlik anlamına geliyor. Ürünün Avrupa Birliği standartlarında olduğunu anlamak için bu marka aranmalı. Ayrıca ISO ve TSE de ürünlerde aranması gereken ibareler.
Gıda konulan ürünler:  Beslenme çantası ve su matarası, gıdaların doğrudan temas ettiği ürünler olarak özel önem taşıyor.
İsimsiz ürünlere dikkat: Üzerinde marka ibaresi bulunmayan ürünlerin, çok ucuz fiyatlarla Uzakdoğu’da üretildiği bilindiğinden alınmaması öneriliyor. Ayrıca, ‘bir milyoncu’ olarak tabir edilen çok düşük fiyatlı ürün satan yerler de mümkün olduğunda tercih edilmemeli. Aileler çocuklarını tek başına alışverişe göndermemeli.
EN ÇOK DİKKAT EDİLECEK KONU: 
Yukarda açıklanan ve ara başlıklar altında sözü edilen bütün ürünler ile “doğrudan veya dolaylı olarak” insan hayatı ve sağlığını tehdit eden, hileli, sahte, taklit ve zararlı katkılar içeren.; “Gıda, Giyim, Zorunlu İhtiyaç” veya her ne olursa olsun bütün mal-malzeme ve hizmet satıcılarını mutlaka şikâyet etmelisiniz. Artı ilgili mercilere yaptığınız şikâyetleri dikkatle takip etmeli ve sonuçsuz kalanları Mahkemelere götürerek her derece ve düzeyde sahtekâr, şarlatan, sinsi hilebaz, takiyyeci, üçkâğıtçı, nitelikli dolandırıcı, yalancı ve yolsuzluk erbabı kenelerle “tam bir azim ve kararlılıkla” sonuna kadar mücadele etmelisiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder