3 Şubat 2014 Pazartesi

CE İŞARETİNİN ANLAMI

CE  İŞARETİNİN ANLAMI

CE İŞARETİ, ÜRÜNÜN AVRUPA ÜRÜN MEVZUATLARINA UYGUNLUĞUNU GÖSTERİR VE ÜRÜNÜN; İNSAN/ÇEVRE VE GÜVENLİĞİ, TÜKETİCİ HAKLARI KONULARINDA İLGİLİ DİREKTİFLERLE TANIMLANAN ŞARTLARI SAĞLADIĞI ANLAMINA GELİR. CE İŞARETİ KALİTE GÖSTERGESİ DEĞİLDİR. AVRUPA KOMİSYONU TARAFINDAN İLAN EDİLEN DİREKTİFLER KAPSAMINA GİREN BÜTÜN ÜRÜNLER AVRUPA EKONOMİK ALANINA AEA (AB YE ÜYE ÜLKELER İLE NORVEÇ, İZLANDA VE LİECHTENSTEİN) GİREBİLMEK İÇİN BU İŞARETİ TAŞIMAK ZORUNDADIR. CE İŞARETİ, SÖZ KONUSU ÜRÜNÜN, KAPSANMINA GİRDİĞİ BÜTÜN DİREKTİFLERE UYGUN OLMASI DURUMUNDA ÜRÜNE İLİŞTİRİLEBİLİR.

AVRUPA BİRLİĞİ NEDEN CE İŞARETLEMEYİ MECBURİ KILMIŞTIR?

AVRUPA BİRLİĞİ’NİN ULAŞMAK İSTEDİĞİ ESAS HEDEFLERDEN BİRİSİ TEK PAZARDIR. TEK PAZAR, BİRLİK İÇİNDE İNSANLARIN, PARANIN, ÜRÜN VE HİZMETLERİN MUHTELİF BARİYERLERE TAKILMADAN SERBEST DOLAŞIMINI SAĞLAYACAK BİR SİSTEMDİR. AEA İÇİNDE GÜMRÜK YASAK, ENGEL VE KISITLAMALARINI ORTADAN KALDIRACAKTIR. BU BAĞLAMDA CE İŞARETİ, ÜRÜNÜN İNSAN/ ÇEVRE SAĞLIK VE GÜVENLİĞİ KONUSUNDAKİ MEVZUATLARA UYGUNLUĞUNU İFADE EDEREK BİR NEVİ ÜRÜN PASAPORTU GÖREVİNİ ÜSTLENMEKTEDİR. ÜSTÜNDE CE İŞARETİ TAŞIYAN BİR ÜRÜN AEA İÇİNDEKİ HERBİR ÜLKEDEN GEÇERKEN O ÜLKELERİN ULUSAL STANDARTLARINA UYGUN OLUP OLMADIĞI KONUSUNDA MUAYENEYE TABİ TUTULMAKTAN KURTULMAKTADIR. AVRUPA BİRLİĞİ, ÜLKELERİN ULUSAL STANDARTLARI ARASINDAKİ FARKLILIKLARI GİDERMEK İÇİN UYUMLAŞTIRILMIŞ STANDARTLAR OLARAK İFADE EDİLEN AVRUPA NORMLARINI (EN) DÜZENLEMİŞ, HER ÜLKENİN KENDİ ULUSAL STANDARDINI BUNLARLA UYUMLU HALE GETİRMESİNİ ŞART KOŞMUŞTUR. BÖYLECE ÜLKELER KENDİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARINI HAZIRLAMIŞ VE TEK PAZAR İÇİNDEKİ STANDARTLARDA UYUM TEMİN EDİLMİŞTİR.

TÜRKİYE’DEKİ ÜRETİCİ FİRMALARIN HEPSİ DE CE BELGESİ ALMAK ZORUNDADIR.

AB LİĞİNE GİRME AŞAMASINDA OLDUĞUMUZDAN, ALINAN KARARLAR İLE AB STANDARTLARINA UYUM SAĞLAMAK İÇİN TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN DE PİYASAYA ARZ EDİLMESİNDE ARTIK BUNDAN SONRA CE BELGESİ ARANACAKTIR.
ANCAK CE BELGESİNİ TÜRKİYE’DE BULUNAN KURULUŞLAR VERMEMEKTE. AVRUPA BİRLİĞİNE HENÜZ GİRİLMEDİĞİNDEN, AVRUPA’DAKİ MÜŞAVİR FİRMALARI KENDİ KISTASLARINA GÖRE KONUYU İNCELEYİP., UYGUNLUĞJNU SAPTAMAKTA VE CE BELGESİNİ ONA GÖRE VERMEKTEDİRLER. TÜRKİYE’DE AVRUPA’DAKİ FİRMALARIN ARACI KURUMLARI İLE TEMAS KURULMAK ZORUNDADIR.
ÜRNETİCİNİN BÜTÜN ALET VE EDAVATLARI İNCELENMEKTE VE ÜRETİLEN ÜRÜNE UYGUN OLUP OLMADIĞI SON DERECE TİTİZ BİR ÇALIŞMA İLE SAPTANMAKTADIR.
BU KONUDA UZMAN KİŞİLERİMİZCE ÇALIŞMALAR YAPILMAKTA VE  AVRUPA MÜŞAVİR FİRMASI İLE BERABER ÇALIŞILARAK CE BELGESİ ALINMAKTADIR.

İSO 9001 – İSO 2000 GİBİ TS ONAYLI BELGENİN ALINMASI:

UZMAN EKİBİMİZİN ÇALIŞMALARI SONUCUNDA FİRMALAR EĞİTİLMEKTE VE TS ONAYLI BELGE VERİLMEKTEDİR.

BELGE TS ONAYLI OLMAKTADIR. FİRMANIN AVRUPA STANDARTLARINDA HİZMET VEREBİLMESİ İÇİN GEREKEN EĞİTİMLER VE ÇALIŞMALAR  PROĞRAMLAR DAHİLİNDE UZMAN EKİPLERCE YAPILMAKTA, TEKNİK DOSYALAR HAZIRLANMAKTADIR.

ISO 9000

GLOBELLEŞEN DÜNYAMIZDA TİCARİ PİYASA ŞARTLARINDAKİ DEĞİŞİMLER SONUCUNDA ANCAK MÜŞTERİYE DÖNÜK STRATEJİLERİ VE POLİTİKALARI BULUNAN VE KALİTELİ ÜRÜNLERİ VE/VEYA HİZMETLERİ SUNAN ŞİRKETLERİN YAŞAMASININ MÜMKÜN OLDUĞU BİR DÜNYA ORTAYA ÇIKMIŞTIR.
GÖRÜLMEKTEDİR Kİ, BÖYLE BİR ORTAMDA YAŞAYAN VE GELİŞEN ŞİRKETLERİN HEPSİ BİR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ OLUŞTURMUŞ VE GÜNLÜK UYGULAMALARINI BU SİSTEM İÇİNDE GERÇEKLEŞTİRMEKTEDİRLER.
ISO 9000 SON YILLARDA ÜRETİM VE HİZMET ALANINDA HIZLA ARTAN REKABET NEDENİ İLE KURULUŞLAR ÜRÜN VE HİZMETLERİNİN KALİTESİNİ ARTIRAACAK SİSTEMLERE İHTİYAÇ DUYMUŞLARDIR. ISO 9000, ÜRÜN VE HİZMET ÜRETEN KURULUŞLARDA KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ OLUŞTURMAK AMACI İLE ISO (INTERNATİONAL ORGANİZATİON FOR STANDARDİZATİON) TARAFINDAN 1987 YILINDA YAYINLAMIŞ KAPSAMLI BİR STANDARTLAR SERİSİDİR. ARALARINDA ÜLKEMİZİN DE YER ALDIĞI PEK ÇOK ÜLKE BU STANDARDI KENDİ ANA DİLİNE ÇEVİREREK ULUSAL STANDART OLARAK KABUL ETMİŞTİR.
ISO 9000 BİR KALİTE SİSTEMİ OLUŞTURMAK VEYA MEVCUT KALİTE SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRMEK AMACIYLA KULLANILABİLEN BİR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ MODELİDİR. SÖZ KONUSU MODEL SAĞDUYUYA DAYALI TEMEL BİR YÖNETİM SİSTEMİ İÇİN BİR DİZİ ŞART SIRALAR. AYNI ZAMANDA MALİYETLERDE DÜŞÜŞ, YÖNETİMİN SİSTEMİ KONTROLÜNDE GELİŞMİŞLİK VE ORGANİZASYONUN TÜMÜNDE BİR VERİMLİLİK ARTIŞI HEDEFLENİR.
ISO 9001-2000 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLARINA BAKILDIĞINDA VERİMLİLİK VE PERFORMANSIN ARTIRIMI VE SÜREKLİ İYİLEŞME FELSEFESİNE OLAN YAKLAŞIMIYLA KURULUŞLARIN TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ’Nİ UYGULAYABİLMELERİ İÇİN ÇOK UYGUN BİR ZEMİN HAZIRLAYAN PROSES VEYA SÜREÇ TABANLI BİR MODEL ORTAYA KOYDUĞU GÖRÜLÜR.
BU MODEL VASITASI İLE KURULUŞLAR ZAMANLA İSTEDİKLERİ BİR YÖNETİM SİSTEMİNE ULAŞARAK VE REKABETÇİ PİYASA KOŞULLARINDA KOLAYLIKLA REKABET EDEREK KALICI VE KURUMSAL BİR KİMLİĞE SAHİP HALE GELİR.

AVRUBA BİRLİĞİNE GİRİLME HAREKETİNDE, FİRMALAR ARTIK KALİTELİ ÜRÜN ÜRETMEK VE DÜZENLİ ÇALIŞMAK ZORUNDADIRLAR. İSO BELGESİ ALAN FİRMALARIN PRESTİŞLERİ YÜKSELMEKTE VE KENDİLERİNE GÜVENLERİ DE ARTMAKTADIR.
UZMAN  KADROMUZ İLE HEM FİRMALAR EĞİTİLMEKTE VE HEM DE  TS  DEN İSO BELGESİ ALINMAKTADIR.

BUNLAR İÇİN İLK ALINACAK BİLGİLER ŞU ŞEKİLDE OLACAKTIR:

1-     ŞİRKETİN TİCARET SİCİL GAZETESİNİN BİR ÖRNEĞİ ALINACAK.

2-     ŞİRKETTE ÇALIŞAN PERSONEL SAYISI TESBİT EDİLECEK. YÜKSEK OKUL MEZUNU VE BİLGİSAYAR KONUSUNDA UZMAN KADROSU VARMI YOKMU O TESBİT LEDİLECEK.

3-     FİRMANIN YAPTIĞI İŞİN KISA BİR ÖZETİ ALINACAK.

4-       BU TESBİTLER YAPILDIKTAN SONRA KONU UZMAN KİŞİLERİMİZCE İNCELENECEK, YAPILACAK İŞİN ÖZETİ ÇIKARILACAK VE VERİLEN HİZMETİN BEDELİ SAPTANACAKTIR.

5.  YAPILAN HİZMET VE DANIŞMANLIK KARŞILIĞI ALINACAK ÜCRET YAPILACAK PROĞRAMA GÖRE TESPİT EDİLMEKTEDİR.

TELEFONLA  BİLGİ ALINACAK KİŞİ:
Gümrük Müşaviri ve Danışman
Zekeriya TÜMER

Tel: 0535 333 98 08

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder