3 Eylül 2014 Çarşamba

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak: ‘İhale mevzuatı 113 kez değiştirildi’

‘İhale mevzuatı 113 kez değiştirildi’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, AK Parti hükümetinin, yapılacak ihaleleri belli isimlerin kazanması için sık sık mevzuat değiştirdiğini söyledi.
Kamu İhale Mevzuatı’nın 11 yılda 113 kez değiştirilmesinin asla mazur görülemeyeceğini ifade etti. Yaptığı yazılı açıklamayla Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Kamu İhale Mevzuatı’yla ilgili soru önergesine verdiği cevabı değerlendiren Öztrak, “Nitekim böylesine temel bir mevzuatta bu kadar sık değişikliğe gidilmesi, hükümetin yapılacak ihalelere göre mevzuatı değiştirdiği, değişikliklerin belli isimlerin ihaleleri kazanması veya rahatlatılması amacıyla yapıldığı algısını güçlendirmektedir. 
2001 krizinin ardından siyasetin ekonominin günlük işleyişine müdahale etmemesi ve kurallı piyasa ekonomisini güçlendirme adına atılan tüm adım ve yapılan tüm reformlar AKP tarafından birer birer geri alınmaktadır. Bunun en somut uygulamaları Kamu İhale Mevzuatı’nda gerçekleşmiştir. 
Yine özellikle son dönemde hükümet içindeki bir ekibin Merkez Bankası bağımsızlığı ve düzenleyici denetleyici kurumlar üzerinde başlattığı tartışmalar, kurallı bir ekonomiden duyulan rahatsızlığı gözler önüne sermektedir.” dedi.
Kamu İhale Kanunu’nun son 11 yılda 113 kez değiştirildiğinin altını çizen CHP’li Faik Öztrak, “Kamu hukukuna tâbi olan, kamunun denetimi altında bulunan, kamu kaynağı kullanan kurum ve kuruluşların yapacakları ihalelerde uygulanacak esas ve usulleri belirleyen bir mevzuatta bu kadar sık değişikliği mazur görmek mümkün değildir. Soru önergeme Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’in verdiği yanıtlar, 2002 yılında kabul edilen 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun tamamen işlevsiz hale geldiğini gözler önüne sermektedir. 
Bakan’ın verdiği bilgilere göre 2003 yılından bu yana Kamu İhale Kanunu’nda 32 kez değişiklik yapılmıştır. Bunun sonucunda kanunun 135 maddesinde değişikliğe gidilmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder