10 Kasım 2015 Salı

HABER: Çok ACİL ve Önemli Bir Kampanya "Down sendromlu" çocuklarımız.


Merhaba,
Arkadaşlarla birlikte bir kampanya yürütüyoruz. Sizi de kampanyamızı imzalamaya davet ediyorum. 
Kampanya konusu "Down sendromlu" çocuklarımız. 
Bu çocuklar normal insanların sahip olduğu 46 kromozom yerine 47 kromozomlu doğuyor ve zihinsel engelli oluyorlar. Bu bir hastalık değil, bu sebeple bir tedavisi yok. 
Ölene kadar her zaman birinin gözetimine ihtiyaçları var, kendi başlarına bağımsız bir yaşam süremiyorlar. Hal böyle iken yasalar onları gerek sağlık, gerek eğitim, gerek maaşa bağlanma ve ailelerin bakım parası alabilme gibi hususlarda raporlara, yüzdelere mahkum ediyor. 
Çocuğun engelli olduğu daha doğum öncesinde bile netlik kazanabiliyorken, bizler çocuklarımızın engelli olduğunu hastanelerde raporlarla belirli sürelerde ispatlamak zorunda bırakılıyoruz. Doğdu, evet engellidir raporu, fizik tedavi alması uygundur raporu, eğitim alması için rapor, bakıma muhtaçtır rapor, ailenin bakım yardımı alması için rapor...Üstelik bu raporlar sadece bir kereye mahsus olsa neyse. Periodik olarak yenilenmesi gerekiyor.Bu yöndeki çilemizin nasıl olduğu yönündeki tahmini size bırakıyoruz. 
Zaten yaralı olan yüreklerimiz zaman geliyor, doktorlar tarafından daha da yaralanıyor ( tüm doktorlar değil elbette) , rapor derdinin üstüne bir de yasa gereği ayrıştırmalar da tüy dikiyor. 
Eğer engellilik yüzdesi %40 ın üzerindeyse yasalar eğitim, bakım, yardım vb.gibi hakları veriyor, oran yüzde kırkın altında ise hakları yok sayılıyor.Oysa doğumdan ölüme kadar engelli oldukları dünyaca kabul edilmiş. Ve asla yalnız yaşayamadıkları da değişmeyecek kocaman bir gerçek. 
Hal böyle iken zihinsel engelli olarak doğan tüm bireyler koruma çemberine alınmak yerine yüzdelerle ayrıştırılmakta. 
Biz bu ayrışmanın kalkması ve Down sendromlu bireylerin doğumdan ölüme kadar geçen sürelerinde eşit haklardan yararlanmalarını, raporlar konusunda kolaylaştırıcı çözümlerin gündeme getirilmesini talep ediyoruz. İşte bu sürece katkı için alta linkini verdiğimiz kampanyamızı siz de imzalarsanız, buna ilave olarak dostlarınıza imzalamaları için bu mektubu gönderebilirseniz mutlu olacağız. Teşekkür ederiz, saygılarımızla
Çiğdem  Altınöz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder